Beeldende therapie volwassenen

Beeldende therapie.

Beeldende therapie is een ervaringsgerichte therapievorm waarbij beeldende middelen worden ingezet zoals tekenen, schilderen, klei, collagetechniek en driedimensionaal werken. 

Afgestemd op je hulpvraag, levensfase en draagkracht, zet ik oefeningen in met beeldende materialen. Werkend met je handen kom je los van je denken en maak je contact met een diepere gevoelslaag in jezelf. Alleen al scheppend bezig zijn, kan helend werken.

Je krijgt de ruimte en alles mag er zijn. Problemen worden onderzocht, ervaren en zichtbaar gemaakt en daarmee helder en bespreekbaar. Je wordt je 'bewust van' en krijgt 'inzicht in' aanwezige gedragspatronen en je eigen handelen en kunt daardoor toegewijde keuzes maken.

ACT (Acceptance and Commitment Therapy) binnen de beeldende therapie van De Kleine Beer gaat over het leren leven naar je eigen waarden, het omzetten van inflexibele houdingen naar een flexibele levensstijl. Niet omdat het leven dan alleen maar rooskleurig is, maar omdat alles wat er gebeurt dan beter gedragen kan worden.

Wat bereik ik met beeldende therapie?

De therapie is gericht op onderzoek, het op gang brengen van veranderings- en genezingsprocessen. We begeleiden je bij dit persoonlijke proces, waarbij je steviger in je schoenen komt te staan en gaat handelen naar je eigen waarden. Samen gaan we op zoek naar antwoorden op jouw vragen.

Tijdens de therapie

  • wordt helder wat jij waardevol vindt in je leven

  • krijg je inzicht in je kwaliteiten en valkuilen

  • word je je bewust van oude patronen

  • leer je omgaan met emoties

  • ga je grenzen ervaren en leer je grenzen aangeven

  • groeit je zelfvertrouwen

  • krijg je weer grip op je leven


Het kunstzinnig proces is als een levensproces. Beeldend werken is een onderzoekende manier om meer van jezelf te ontdekken.